رزین رنگبر

رزین پرولایت یک رزین آنیونی تبادل یونی قوی ماکرو متخلخل پلی (وینیل بنزیل تری متیل آمونیوم ) است که ظاهر آن به صورت دانه‌های کروی شکل و ژله‌ای رنگ بسیار روشن می‌باشد.

این نوع رزین، عملکرد مطلوبی در از بین بردن رنگ دارد و به همین دلیل، به نام رنگ‌بر شناخته‌شده‌ است و اغلب از آن برای تصفیه نیشکر و تهیه شکر سفید در کارخانه نیشکر و کارخانه قند استفاده می‌شود .

این نوع رزین تبادل یونی پایداری حرارتی خوبی در فرم نمک خود دارد و هم چنین در برابر شوک اسمزی مقاوم است .

معروف ترین این نوع رزین A500PS می باشد .

 

رزین رنگبر چیست

همان‌طور که صحبت کردیم ، رزین رنگبر شربت قند نوع دیگری از رزین‌های تبادلی یونی است که به منظور رنگ‌زدایی از شکر مورداستفاده قرار می‌گیرد به عبارت دیگر هدف اصلی آنها از بین بردن اجزایی جریان شربت است که به رنگ و بوی نامطبوع کمک می کنند . رنگ زدایی با رزین رنگبری شربت قند تکمیل کننده روشهای سنتی تصفیه است که مهمترین آنها تبلور است .

 

مزایای رزین رنگبر شربت قند

مزایای رزین رنگبر شربت قند عبارتند از :

  • پایداری فیزیکی، شیمیایی و گرمایی عالی
  • دارای قابلیت احیا و بازسازی مناسب
  • مقاومت بالا و پایداری عالی در برابر شوک‌های اسمز
  • کارایی جنبشی مناسب و ظرفیت تبادل عالی
  • ظرفیت فوق‌العاده در جذب ترکیبات رنگی یونی و غیر یونی
  • عمر مفید بالا
  • دارای تاییدیه و گواهینامه جهانی
  • توانایی حذف 85 تا 90 درصد رنگ از شربت غلیظ‌ شده
  • عملکرد فوق‌العاده مطلوبی در حذف سختی آب
  • از این نوع رزین به عنوان ماده افزودنی به کربن فعال استفاده می‌شود.

 

کاربرد رزین رنگبر

به‌طورکلی ، رنگ‌هایی که در فرآیندهای تخمیر معمولی وجود دارند ، مشابه رنگ‌هایی هستند که در صنایع غذایی مشاهده می‌شوند .

این موضوع بسیار تعجب‌آور است. زیرا منبع کربن برای تخمیر ، ملاس یا برخی دیگر از محصولات طبیعی مانند روغن کلزا می‌باشد . در صنعت قند ، این رنگ‌ها مورد مطالعه قرار می‌‌گیرند و به چهار گروه کارامل، ملانوئید، محصولات تخریب قند و کمپلکس‌های فنلی آهن طبقه‌بندی می‌شوند.

همان‌طور که قبلاً ذکر شد ، بیشتر محصولات تخریب تمایل دارند گونه‌های پلیمری حاوی یک یا چند گروه کربوکسیلیک اسید باشند . این رنگ‌ها تمایل دارند مولکول‌های آلی بزرگی باشند که بار منفی ضعیفی دارند .

معمولاً در این موارد از انواع رزین رنگبر یا آمبرلیت استفاده می‌شود زیرا این دسته از رزین‌های تبادل یونی دارای ساختار منفذی مشخص (ماکرو رتیکولار) یا ماتریس ژل و بار مثبت ناشی از یک آمین چهارتایی یا تابع آمین سوم هستند .

 

 

احیای رزین رنگبر شربت قند

پس از استفاده طولانی مدت از رزین رنگبر شربت قند به دلیل جذب بالای آنیون‌های نامطلوب ، این رزین اشباع می‌شود . در این صورت با احیای این نوع رزین ، دوباره قابلیت خود را برای رنگ‌زدایی از شربت قند به دست می‌آورد .

فرآیند احیای این رزین به‌وسیله نمک ۱۰%NaCl انجام می‌شود . همچنین از محلول ۱%NaOH برای افزایش کارایی و حذف بهتر رنگ‌ها و برای جلوگیری از اسیدی شدن شربت قند استفاده می‌گردد .