تصفیه آب خانگی

 

امروزه به دلیل زندگی در شهرهای صنعتی ، سلامتی انسان به خطر افتاده است با توجه به این که آب آشامیدنی تاثیر به سزایی در حفظ سلامتی انسان دارد .

اهمیت بالای آب آشامیدنی توصیه می شود با هدف حذف آلودگی و آلاینده های احتمالی موجود در آب ، از دستگاه های استاندارد تصفیه آب خانگی استفاده شود . استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی روش مناسبی جهت افزایش و بهبود کیفیت آب آشامیدنی و بهداشتی می باشد

 

دستگاه تصفیه آب خانگی

از مشکلات شبکه آب رسانی شهری می توان به مواد جامد ، آلاینده های میکروبیولژی ، کلر ، ذرات معلق ناشی از پوسیدگی لوله و سختی بالای آب که گاها به صورت بصری هم قابل مشاهده نیست ، اشاره کرد .

به دلیل تاثیرات بالای آبی که برای آشامیدن و پخت و پز استفاده می شود در سلامتی انسان ، اغلب افراد برای حفظ سلامتی تمایل به تصفیه آب دارند .

دستگاه تصفیه آب خانگی قادر است معضلات آب شهری همچون وجود ذرات جامد و غیره را برطرف سازد .

استفاده از آب معدنی می تواند برای محیط زیست بسیار مضر باشد، به این خاطر که بطری های آب معدنی رها شده در طبیعت ، میزان مواد تجزیه ناپذیر در طبیعت را افزایش می دهد و ضمن این که وجود مواد نگهدارنده در آب های معدنی برای سلامتی انسان نیز مضر می باشد .

علاوه بر آن ، زمانی که آب معدنی در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرد ، ترکیبات شیمیایی خطرناکی وارد آب شده که سرطان زا هستند. در نتیجه  می توان ادعا کرد که بهترین روش برای دستیابی به آب آشامیدنی سالم استفاده از دستگاه های آب تصفیه آب می باشد

 

مشخصات فنی دستگاه تصفیه آب خانگی

دستگاه تصفیه آب خانگی معمولا در ظرفیت های 190 لیتر تا 220 لیتر در شبانه روز تولید و به بازار ارائه  می شوند . این  نوع دستگاه ها مناسب منازل و یا دفاتر اداری با جمعیت کم هستند .

در کنار این دستگاه ها مخازن آنتی باکتریال ، جهت ذخیره آب مورد استفاده قرار می گیرد . ظرفیت های بالاتر از این میزان ،  در دسته دستگاه های آب شیرین کن صنعتی و نیمه صنعتی قرار می گیرد .

 

انواع دستگاه های تصفیه آب خانگی بر اساس فیلتر

دستگاه های آب شیرین کن خانگی با توجه به فیلتر به انواع زیر تقسیم می شوند :

  • آب شیرین کن خانگی ساده
  • آب شیرین کن خانگی با فیلتر اسمز معکوس (RO)
  • آب شیرین کن خانگی با فیلتر الترا فیلتراسیون (UF)
  • آب شیرین کن خانگی با فیلتر الکترو فیلتراسیون

 

در ادامه به شرح هر یک از انوع دستگاه های تصفیه کننده آب یا دستگاه تصفیه آب خانگی می پردازیم .

 

دستگاه تصفیه آب خانگی ساده یا  به عبارتی سه مرحله ای

دستگاه های تصفیه کننده آب سه مرحله ای که به ترتیب از فیلتر قلیایی (PP)، فیلتر کربن فعال یا گرانول (GAC و UDF) و فیلتر کربن بلاک (CTO) تشکیل شده اند قادر به حذف مواد معلق موجود در آب تا 5 میکرون و بهبود رنگ، طعم، بو و مزه آب هستند

 

نکته ای که در مورد دستگاه های تصفیه کننده آب ساده یا دستگاه تصفیه آب خانگی وجود دارد، عدم توانایی آنها در حذف مواد شیمیایی مضر است که موجب شده دستگاه تصفیه آب خانگی سه مرحله ای عملکردی مشابه صافی داشته باشد. علاوه بر این دستگاه تصفیه آب خانگی سه مرحله ای تابع آب شهری بوده و به همین دلیل برای مناطقی که فشار آب کم یا متغییر است مناسب نمی باشند.

 

تصفیه آب با تکنولوژی اسمز معکوس(Reverse Osmosis)

بهترین روش تصفیه آب خانگی، تصفیه آب به روش تکنولوژی اسمز معکوس می باشد. در دستگاه های تصفیه آب با فرایند RO (اسمز معکوس) علاوه بر فیلتر های کارتریجی و کربنی یک فیلتر ممبران وجود دارد که آب پرفشار با عبور از آن تا 98.2درصد املاح خود را از دست می دهد. در روش فیلتراسیون ساده که اغلب دستگاه های تصفیه کننده آب که به صورت تلفنی به فروش می رسند از این نوع هستند قدرت حذف آلایندگی 10000 برابر کمتر از دستگاه های تصفیه کننده آب RO یا دستگاه تصفیه آب خانگی Ro می باشد. جدول زیر درصد حذف ذرات مضر موجود در آب به وسیله اسمز معکوس را نشان می دهد.

 

مواد معدنی موجود در آب توسط فیلتر ممبران حذف می شود البته در دستگاه های تصفیه آب خانگی استاندارد، در مرحله ششم مجددا مواد معدنی مورد نیاز بدن مانند کلسیم، پتاسیم و منیزیم توسط فیتر مینرال یا همان فیلتر معدنی ساز به آب اضافه می شود. البته شایان ذکر است، وجود شیر میکس نیز موجب افزایش املاح درون آب می شود.

 

به طور کلی استفاده از روش اسمز معکوس یکی از شیوه های های نوین در ساخت دستگاه تصفیه آب خانگی می باشد، البته همانطور که گفته شد در این روش با بهره گیری از فیلتر ممبران (memberane) جداسازی املاح مضر تا 0.0001 میکرون انجام می شود.

این املاح شامل نیترات، مولکول های نمک، آلاینده های میکروبیولوژی، انواع باکتری ها و ویروس ها، فلزات سنگین نظیر آلومینیوم، آرسنیک، جیوه و غیره می باشد.

 

از جمله نکاتی که باید در مورد دستگاه تصفیه آب خانگی RO یا اسمز معکوس در نظر گرفته شود این است که این دستگاه ها دارای مخزن بوده و همین موضوع سبب شده که آب با فشار ثابت در اختیار کاربر قرار گیرد، البته استفاده از فیلتر پست کربن برای حفظ کیفیت آب درون مخزن بسیار توصیه می شود. همچنین در برخی از مدل های دستگاه های تصفیه آب خانگی اسمز معکوس پمپ تعبیه شده که باعث افزایش سرعت تولید آب در آنها گشته است. دستگاه های تصفیه کننده آب اسمز معکوس تولید پساب کرده، به همین دلیل در آنها دو خروجی یکی برای خروج آب و دیگری برای خروج پساب تعبیه شده است.

 

دستگاه تصفیه آب با فیلتر لترا فیلتراسیون (UF)

استفاده از فیلتر الترا فیلتراسیون در دستگاه تصفیه آب خانگی یا دستگاه آب شیرین کن خانگی سبب حذف ویروس ها و انگل ها می شود و مقدار املاح موجود در آب را کاهش نمی دهد. چنانچه آب دارای سختی در محدوده 50 الی 1000 TDS بوده ولی حاوی مواد معلق جامد بیش از مقدار تعیین شده باشد استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی الترا فیلتراسیون توصیه می شود. شایان ذکر است که دستگاه تصفیه آب خانگی الترا قادر به از بین بردن بو و طعم آب نمی باشند به همین دلیل توصیه می شود این فیلتر در دستگاه تصفیه آب خانگی به تنهایی به کاربرده نشود. از نکات مثبت دستگاه تصفیه آب خانگی الترا عدم نیاز آن به مخزن و نداشتن پساب می باشد.

 

دستگاه تصفیه آب با فیلتر الکترو فیلتراسیون

 

از الکترو فیلتراسیون یا لامپ UV در دستگاه های تصفیه کننده آب به منظور حذف آلاینده های میکروبیولوژی، ویروس ها و انواع باکتری ها و قارچ ها استفاده می شود. البته دستگاه تصفیه آب خانگی UV با فیلتر الکتروفیلتراسیون در مواردی که آب چشمه یا چاه، منبع آب شرب باشد، پیشنهاد می شود

 

 

انواع دستگاه تصفیه آب خانگی بر اساس نحوه نصب

دستگاه تصفیه آب خانگی بر اساس نصب و نحوه قرارگیری شامل زیرسینکی، رومیزی، ایستاده می باشد که تعیین کننده قیمت انواع دستگاه تصفیه آب می باشد .

که در ادامه به هر کدام از آنها می بردازیم

 

 

دستگاه تصفیه آب خانگی زیر سینکی :

دستگاه تصفیه آب خانگی زیر سینکی، همان طور که از نام آن پیداست زیر سینک ظرفشویی نصب شده و آب تصفیه شده آن از شیر جداگانه ای خارج می گردد .

این مزیت در دستگاه تصفیه آب خانگی زیرسینکی باعث می شود که آب شهری برای شستشو مورد استفاده قرار گیرد و آب دستگاه تصفیه آب خانگی برای پخت و پز و آشامیدن به کار برده شود.

دستگاه تصفیه آب زیرسینکی، معمولا دارای شش مرحله فیلتراسیون است و ممکن است به صورت پایه دار نیز ارائه شود که وجه تمایز آن راحت تر شدن روند تعویض فیلتر و امکان جابه جایی آسان تر دستگاه تصفیه آب خانگی است. از جمله مزایای دستگاه تصفیه آب زیر سینکی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

به نسبت دستگاه های ایستاده و رومیزی قیمت مناسب تری دارد.

زیرسینک کابینت نصب شده و فضای زیادی را اشغال نمی کند.

دارای شیر برداشت مجزا از آب شهری است که صرفا برای آشامیدن و پختن می توان از آن استفاده نمود و برای شست و شو از آب شهری استفاده کرد که منجر به کاهش میزان مصرف آب می شود.

هزینه های تعویض فیلتر این دستگاه به نسبت دستگاه های رومیزی و ایستاده کمتر است.

قابلیت اتصال به یخچال و آکواریوم را دارد.

حجم آب تصفیه شده در این دستگاه به نسبت سایر مدل ها بالاتر است.

از معایب این دستگاه می توان به نصب تخصصی تر آن نسبت به سایر مدل ها اشاره کرد.

 

دستگاه تصفیه آب خانگی رو میزی

مدل رومیزی دستگاه تصفیه آب خانگی، نوع مدرن تری از این نوع دستگاه هاست که ظاهر آن شبیه به کلمن است و ظرفیت تصفیه آب محدودتری نسبت به نوع زیرسینکی دارا می باشد، در دستگاه تصفیه آب خانگی رومیزی مخزنی برای ذخیره آب تعبیه شده که میزان مشخصی از آب را در خود ذخیره می کند تا در صورت نیاز، مصرف کننده از آن استفاده نماید.

 

مزایای دستگاه تصفیه آب خانگی رومیزی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • نصب آسان دارند.
  • عموما از طریق یک کلید می توانید آب را از دستگاه برداشت نمایید.
  • در بعضی از مدل های آن تولید آب جوش و سرد نیز امکان پذیر است.
  • از معایب دستگاه تصفیه آب رومیزی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
  • دستگاه تصفیه آب خانگی رومیزی فضایی از روی کابینت را اشغال می کند.
  • قیمت فیلتر های آن نسبت به نوع زیرسینکی بالاتر است.
  • دستگاه تصفیه آب خانگی ایستاده

 

نوع ایستاده دستگاه تصفیه آب خانگی معمولا برای اماکن عمومی مانند مطب ها، بیمارستان ها، فضای اداری مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا مخزن بزرگتری دارند و حجم آب بیشتری را در خورد جای می دهند.

 

مزایای دستگاه تصفیه آب ایستاده :

  • میزان آب تولیدی در این دستگاه بالاست.
  • بعضی از مدل های این دستگاه دارای امکان تولید آب با دمای جوش و سرد نیز هستند
  • از معایب این دستگاه، اشغال فضای زیاد است و همین طور فیلتر های آن به نسبت انواع دیگر دارای هزینه بالاتری در زمان تعویض است دستگاه تصفیه آب خانگی سرشیری
  • دستگاه تصفیه آب سرشیری برروی شیر نصب شده و موجب حذف چربی و بوی نامطبوع آب می شود و عموما نوع فیلتر آن فیلتر کربنی می باشند.

 

دستگاه تصفیه آب جاذبه ای یا کلمنی

این نوع از تصفیه آب ها با توجه به نوع ساختار بسیار مناسب فضای بیرون یا مسافرت می باشند و از چندین مرحله فیلتر تشکیل شده اند.

به این نکته توجه فرمایید که انواع دستگاه تصفیه کننده آب یا دستگاه تصفیه آب خانگی با توجه به محل قرار گیری و تعداد مراحل یا فیلتر ها در انواع مختلفی ارائه می شود که برخی از آنها در زیر نام برده شده است:

 

دستگاه تصفیه آب سه مرحله ای زیر سینکی و مرکزی

دستگاه تصفیه آب 6 مرحله ای زیر سینکی با تکنولوژی اسمز معکوس (Reverse Osmosis) و قابلیت افزودن مواد معدنی به آب

دستگاه تصفیه آب رومیزی

دستگاه تصفیه آب خانگی قابل حمل

دستگاه تصفیه آب خانگی قابل حمل، در انواع مختلفی از جمله قمقمه تصفیه آب، نی تصفیه آب، در بازار وجود دارند. به بیان ساده تر دستگاه تصفیه آب قابل حمل یک وسیله کوچه و قابل حمل برای تصفیه آب است که بیشتر در شرایطی که به صورت ضروری نیاز به آب آشامیدنی دارید ولی در دسترس شما نیست به طور مثال در کوهنوردی و سفر می توانید از آن استفاده نمایید. از نکاتی که می بایست در خرید دستگاه تصفیه آب قابل حمل در نظر گرفته شود این است که امکان تصفیه نیترات نیتریت و آرسنیک را ندارد و برای تصفیه آب حداقل 8 ساعت زمان احتیاج دارد همچنین میزان آب تصفیه شده به وسیله این روش بسیار ناچیز است.

 

از مزایای دستگاه تصفیه آب قابل حمل می توان به قیمت مقرون به صرفه، وزن سبک، فضای اشغالی کم می توان اشاره نمود از دیگر موارد مشابه می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • نسبت به دستگاه های دیگر هزینه نگهدرای کمتری دارد.
  • به برق برای تصفیه آب احتیاج ندارد.

 

از معایب دستگاه تصفیه آب قابل حمل می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • امکان تصفیه نیترات، نیتریت و آرسنیک را ندارد.
  • برای تصفیه آب حداقل 8 ساعت زمان احتیاج است.
  • میزان آب تصفیه شده به وسیله این روش بسیار ناچیز است.

 

مزایای استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی

  • اطمینان از آب تصفیه شده
  • نظارت بر نحوه و فرایند فیلتراسیون دستگاه
  • جلوگیری از بروز ناراحتی های قلب و عروق و مشکلات تنفسی
  • تنظیم TDS مناسب
  • جلوگیری از دور ریز بطری های پلاستیکی و آسیب به طبیعت
  • هزینه کمتر نسبت به بطری های آب معدنی
  • تنظیم تصفیه با حداقل مواد محلول در آب، مناسب برای افراد دچار بیماری های کلیوی
  • حذف کلر، ناخالصی ها و آلاینده های محلول در آب، خطر ابتلا به انواع سرطان را تا حد زیادی کاهش می دهد.
  • جلوگیری از به وجود آمدن سنگ کلیه و ناراحتی مثانه
  • از بین رفتن بوی نامطبوع، املاح و یون های طعم دهنده آب شبکه شهری
  • کاهش سختی آب و جلوگیری از رسوب گرفتن کتری و سماور
  • از بین رفتن بیماری های پوستی از قبیل جوش و آکنه
  • تنظیم متابولیسم بدن، رفع کسلی و داشتن انرژی مثبت
  • حذف باکتری ها، میکروارگانیزم های بیماری زا و مواد شیمیایی موجود در آب
  • تضمین سلامت خانواده به خصوص کودکان که در مقابل با بیماری های ناشی از آب غیر بهداشتی، آسیب پذیر تر هستند.
  • صرفه جویی در هزینه نسبت به تامین آب معدنی جهت مصارف آشامیدنی یا پخت و پز